Retsetiblogi

Šokolaaditort küpsistega

Biskviit-
6 muna
4spl jahu
3spl kakaod
8spl suhkrut
1tl küpsetuspulbrit

Täidis-
150g tumedat šokolaadi
300g vahukoort
200g valget šokolaadi
150g vahukoort
70g võid vaniljet
2 korda
175g kakao küpsiseid

Küpseta biskviit –
*Eralda muna valged kollasest ja vahusta valged tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta veel.
*Kui munavalge vaht on tugev ja läikiv lisa sinna muna kollane ja sega käsitsi ettevaatlikult läbi.
*Kaalu sisse sõelutud jahu, küpsetuspulber, kakao ning sega ettevaatlikult käsitsi läbi.
*Vala biskviidi taigen küpsetusvormi, mis on põhjast vooderdatud küpsetuspaberiga.
*Aseta biskviit ahju, 180 kraadi juurde ja küpseta 15-20 min (et kindel olla, kas biskviit on valmis, vajuta kerkinud ja pruunika välimusega biskviidile näpuga, kui biskviit krõbiseb ja vetrub ning taastab oma välimuse, on see valmis).
*võta ahjust ning aseta jahtuma. Jahtunud biskviit lõika kolmeks.

Kreem 1-
*kaalu potti 150g vahukoort ja 70g võid, aja keema, et või sulaks, kaalu sinna sisse ka 200g valget šokolaadi ja sulata see segades.
*Lisa näputäis soola ja vanilje kaunast vanilje täpikesi.
*Jahuta.

Kreem 2-
*Kaalu kaussi 300g vahukoort.
*Sulata eraldi kausis 150g tumedat šokolaadi mikrolaine ahjus ja pidevalt segades. Ära lase šokolaadil kuumaks minna.
*Vahusta vahukoor pooleldi tugevaks vahuks.
*Vala vahukoorele hulka sulatatud šokolaad ja jätka vahustamist, kuniks vahukoor on tugev ja šokolaad segunenud.

Küpised sisse ja äärtesse-
*võta pool pakki küpsiseid ja poolita need. Kraabi vahelt ära kreem ja pane see eraldi kaussi. Terveid poolitatud küpsiseid on vaja koogi külgede kaunistuseks.
*Võta koogivorm, aseta põhja üks biskviidi kiht ning lao küpsised püsti vastu äärt (ilus osa väljapoole).

Kokku panek-
*kui koogivormi on biskviidi põhi pandud ja küpsised äärtesse asetatud, võta tumeda šokolaadi vahukoore segu ja jaga see neljaks.
*pritsi ühe osaga koogi ääred. See aitab küpsistel kohapela püsida ja on äärteks, et teine kreem vahelt välja ei voolaks.
*seejärel võta vanilje ganash ja jaga see kolmeks, vala üks osa ganashist koogi keskele.
*Pritsi teise tumeda šokolaadi kreemi osaga ganashile õrnalt peale, et see oleks kaetud.
*seejärel pudista osad hakitud küpsise tükid sinna peale.
*aseta küpsiste peale uus kiht biskviiti ning käitu edasi sama moodi nagu sa esimesel korral tegid.
*Aseta viimane biskviit koogi peale ning vala üle kolmanda osa ganashiga.
*Aseta kook külmikusse tahkuma vähemalt kolmeks tunniks.
*Eemalda koogi äär tasakesi, abina kasuta nüridat nuga ja käi ääred üle, nii on kindel, et midagi kinni ei jää. Aseta kook alusele ja kaunista meelepäraselt. Koogile võib äärtele niristada šokolaadi ganache (üks osa sulatatud šokolaadi ja sama suur osa vahukoort.). Kreemiks peale võib teha näiteks vahukoore kreemi piima šokolaadiga, kasuta 150g vahukoort ja 100g sulatatud šokolaadi. Pritsi kreemiga ilusad spiraalid koogile ja kaunista omakorda küpsistega või muu meelepärasega.




Vähe magus šokolaadi-toorjuustu kook 

Vaja läheb:
140g tumedat küpsist
65g võid
400g toorjuustu
3spl suhkrut
2tk  muna
100g piimašokolaadi 1
00g tumedat šokolaadi
150g hapukoort

Kaunistamisek kakaod ja vaarikaid. Valmistamine: Vooderda koogivorm küpsetuspaberiga (nii põhi kui ka servad). Purusta küpsised ja sega kokku eelnevalt sulatatud võiga. Suru küpsisepuru mööda koogipõhja ühtlaselt laiali. Sega omavahel kokku toasoe toorjuust, suhkur ja eelnevalt lahti klopitud munad. Sulata vesivannil šokolaad ja lase jahtuda ning sega hulka hapukoor. Vala kokku toorjuustu ja šokolaadisegu ning sega hoolikalt läbi. Vala segu koogivormi. Küpseta 175C juures 30min ning lülita ahi välja ja lase järelküpseda 45min. Lase koogil täielikult jahtuda. Kaunista kakao ja vaarikatega.




Brita kuri kasuõde 

Põhi:
100g suhkrut
125g pehmet toasjooja võid
2tl küpsetuspulbrit
130g jahu
20g kakaod
150g piima
4 tk munakollast

Besee-
4 munavalget
150g suhkurt
1tl tärklist
10g kakaod

Kreem-
250g vahukoort
100g tumedat šokolaadi ohtralt maasikaid Põhja valmistamine
*Eelsoojenda ahi 170c (alt ja pealt kuumus koos pöördõhuga).
*Kaalu või ja suhkur ning vahusta mikseriga heledaks vahuks.
*Eralda munavalged kollasest.
*Lisa munakollased ükshaaval võivahule, pidevalt mikseriga mikserdades, lase mikseril töötada kuniks sukrukristalle enam sees pole.
*Kaalu eraldi kaussi jahu, kakao ja küpsetuspulber ning sega ilusti läbi.
*Lisa jahusegule piim ning sega ühtlaseks massiks.
*Seejärel peata mikser ja lisa jahu-piima segu muna ja või vahule ning jätka mikserdamist kuniks segu on ühtlane ja ilus.
*Valmista ette kaks küpsetusvormi, kata põhi küpsetuspaberiga.
*Jaga taigen kaheks ja vala ümmargustesse küpsetusvormidesse.

Besee valmistamine
*Vahusta munavalge tugevaks vahuks.
*Lisa munavalge vahule suhkur ja vahusta veel kuniks mass on ilus ühtlane ja läikiv ja suhkruterad on peaaegu kadunud.
*Lisa munavalge vahule sõelutud kakao ja sega see käsitsi sisse. Sega kuniks mass on ühtlane pruun ja ilus.
*Jaga munavalge vaht kaheks ja lisa need ettevaatlikult vormidesse, kus on juba taigen. Ole ettevaatlik kuna taigen on vedel. Küpseta ahjus 20-30 min. Lülita ahi välja ja jäta koogid natukeseks veel ahju seisma. Kui aga tundub, et besee muutub liiga pruuniks, siis vähenda kuumust ja küpseta edasi, oluline on, et ei tuleks kõrbenud besee ja vedel põhi. Besee peaks olema pealt kergelt pruunikas ja krõbe. Koogi põhi jääb seest pehme. Lase kookidel täielikult jahtuda.

Kreemi valmistamine:
* Sulata šokolaad eraldi kausis mikrolaine ahjus, sega pidevalt, et šokolaad ära ei kõrbeks.
*Kaalu eraldi kaussi vahukoor ja lisa sinna sulatatud šokolaad (šokolaad ei tohi olla kuum).
*Vahusta vahukoor koos šokolaadiga vahuks.
*Jaga kreem kaheks, aseta üks osa kreemi ühele põhjale, haki vahele maasikaid ja aseta teine kiht kooki selle peale. Määri pealmisele kihile teine osa vahukoore segust ning kaunista.